OKULUM TEMİZ PROJESİ - BELGESİ
Okulların daha iyi koşularda açılabilmesi ve eğitim hizmetlerinin yeni normale uyum sağlayabilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü arasında Temmuz 2020 de işbirliği yapılmıştır. Bu protokolle Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Klavuzu yayınlanmıştır. Klavuzun uygulanması kapsamında bakanlık İSG ve TSE işbirliği içinde yapılacak olup Türkiye geneli 2000 personel görevlendirilmiştir. Klavuzda belirtilen şartları yerine getiren okullar bu personellerle denetlenecek olup Okulum Temiz Belgesi alacaktır.Bu kapsamda okul idarelerinin Okulum Temiz Projesi evrakları hazırlaması gerekmektedir.
Okulumuz aşağıda belirtilen iş ve işlemleri yaparak "Okulum Temiz Sertifikası"nı almaya hak kazanmıştır.
Bakanlığımız ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) içinde, 27 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü" kapsamında, hijyen şartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol süreçlerinin tutarlı, geçerli, güvenilir, yansız bir anlayışla sürdürülmesi amacıyla "Okulum Temiz" belgelendirme programı yürürlüğe alınmıştır.
Başvuru öncesi okullarımız tarafınca "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu" içinde belirtilen tüm faaliyetlerin, eylem planlarının, talimatların, eğitimlerin vb. işlemlerin tam olarak yerine getirilmesi, sual sıralamasında belirtilen şartların tamamlanmış olması gerekmektedir.Başvuru sonrasında, Bakanlığımız ve TSE işbirliğinde oluşturulan eğitim programları ile yetkilendirilen Tetkik Görevlileri tarafınca bu okullar yerinde denetlenip kontrol ve belgelendirmesi yapılacaktır.
Aşağıdaki örnekler kullanılarak MEBBİS İSG Modülü, Kurum Risk Değerlendirme ekranından kurumunuza uygun girişler yapılır. Bu girişler bununla beraber Eylem Planında bulunması gereksinim duyulan adımların neler olacağını da belirlemektedir. Eylem Planı temel olarak belirlenen risklerin giderilme yollarının anlatıldığı bir plan olacaktır.
Risk girişlerinde "Kontrol Edilen Birim" bölümünden Kazalar/Hastalıklar seçilmelidir. (Harf sırasıyla K harfine ilerleyin, K bitti diye umudunuz kırılmasın. Kütüphaneden 5 birim sonrasında ulaşacaksınız.). "Tehlike" bölümünden Pandemi seçilebilir. "Tehlike unsurları" olarak pandemiye dair sorun yaratacağını düşündüğünüz her bir birim, yer, ortam vs. ( servis, okul bahçesi, koridorlar, sınıflar, personel, öğrenciler, veliler, tedarikçiler vs.) tekrarlanarak risk girişi yapılır.
Risk Değerlendirmelerinde çıkan sorunların nasıl ne şekilde ne şekilde giderileceğinin adım olarak tarif edilmiş olduğu, ortaya çıkan işlemlerim nasıl ne şekilde ne şekilde gerçekleştirileceğine dair oluştururlan talimatlar ve tanımların belirtildiği bir belgedir.
Eylem planında oluşan işlemlerin nasıl ne şekilde ne şekilde, kimler tarafınca, ne şekilde, hangi zaman aralığıında vb. soruların cevaplandığı formlardır. Bu oluşturulan planlama ile ilgili personel, başka çalışanlar, öğrenciler, veliler, tedarikçiler vb. için talimatlar oluşturulur. Bu talimatlar ilgililere bildiri edilir. Bununla ilgili oluşacak ve ilgililere verilmeesi gereksinim duyulan eğitimler kişilere kurum tarafınca verilir/verdirilir ve bu belgeler ve eğitimler vs. kayıt altına alınır.
Herhangi bir zamanda (pandemi süreci dış tutulduğunda da) okul/kurumda enfeksiyon koruma önlemi olarak neler yapılmaktadır? Bu probleminin cevabının oluşturulduğu belgedir. İş ve işlemler, görevliler, zamanlamalar vb. bilgiler detaylı bir halde belirtillir. Bununla ilgili doğrıulanması gerekensorular "sual sıralamasında" bulunmaktadır.
– Okullar tarafınca uygulamaya konulmuş olan tüm hazırlık ve uygulama faaliyetleri kayıt altına alınmalı, kurum tarafınca bir öz değerlendirme yapılmalıdır. (Okul tarafınca tüm işlemlerin yürütümü izlenmeli, uygulamaların yerine getirilmiş olduğu kontrol edilmeli, kayıtlar izlenmeli tamamlandığı ve sistemin işlediği görülmelidir.)
– Öz değerlendirmeyi takiben müracaat yapılmalı bu süreçte işleyiş izlenmeli ve eksiklikler giderilmelidir.